ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΡΑΚΟΥ
Οι «Αντίλαλοι του Συρράκου» συμπληρώνουν 36 χρόνια ανελλιπούς έκδοσης απ’ τους Συνδέσμους Συρρακιωτών!
Πρόκειται για ένα πολιτιστικό έντυπο που πλησιάζει τα 270 φύλλα κυκλοφορίας (το 2017) και αποστέλλεται σε πάνω από 1200 συνδρομητές Συυρρακιώτες και φίλους του Συρράκου. Τριάντα πέντε χρόνια πριν το μονόφυλλο τεύχος σε φύλλο πολυγράφου που πρωτοεκδόθηκε τον Απρίλη του 1982 από το Σύνδεσμο Συρρακιωτών Αθήνας και έλαβε το όνομα «Αντίλαλοι του Συρράκου» έφτασε σήμερα να κυκλοφορεί 24σέλιδο (και με αρκετές εκδόσεις 28σέλιδο) σε διμηνιαία έκδοση.
«Γονείς της» χαρακτηρίζονται, τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Συρρακιωτών Αθήνας την άνοιξη του 1982, Τα πρώτα δέκα τεύχη της εκδόθηκαν απ’ τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών της Αθήνας σε μονόφυλλο πολυγράφου! Και μόλις έγινε ενός έτους και οι ανάγκες της έγιναν μεγαλύτερες, η τότε συντακτική επιτροπή εξέδωσαν το 11ο φύλλο των «Αντίλαλων του Συρράκου» για πρώτη φορά υπό τη μορφή εφημερίδας που ξεκίνησε δειλά – δειλά από τετρασέλιδη Και όταν έγινε τριών ετών και είχαν εκδοθεί 26 φύλλα, η εφημερίδα «Αντίλαλοι του Συρράκου» στις αρχές του έτους 1985 εγκατέλειψε την Αθήνα, μετακόμισε και εγκαταστάθηκε στην Πρέβεζα, στον Συνδέσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας,
Όταν έγινε έξι χρονών και είχαν εκδοθεί συνολικά 52 φύλλα, στις αρχές του έτους 1988, εγκαταλείπει τη Πρέβεζα εκδίδεται απ’ τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Ιωαννίνων από όπου και εκδίδονταν μέχρι το έτος 2009 Για μια πενταετία 2010 – 2015 μετακομίζει και πάλι στον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας για να επανέλθει και πάλι στα Γιάννινα το 2015 όπου κι εκδίδεται μέχρι σήμερα (2017) Η εφημερίδα “Αντίλαλοι του Συρράκου” ασχολήθηκε όλα αυτά τα χρόνια με την ιστορία και τον πολιτισμό του Συρράκου, καθώς και με τρέχοντα ζητήματα που αφορούσαν τους Συνδέσμους Συρρακιωτών, την Κοινότητα Συρράκου και την τύχη του χωριού. Ασχολήθηκε δε με ιστορικολαογραφικά θέματα του Συρράκου που ανέδειξαν τη μεγάλη του πορεία στο χρόνο, με τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, ασχολήθηκε συστηματικά και εκτεταμένα με τα τρία μεγάλα τέκνα του, τον Ιωάννη Κωλέττη, τον Γεώργιο Ζαλοκώστα και τον Κώστα Κρυστάλλη, με τους μεγάλους Συρρακιώτες ευεργέτες και τις ευεργεσίες τους, ως και με άλλους επιφανείς Συρρακιώτες που διακρίθηκαν στην πολιτική, στην επιστήμη, στα γράμματα και στις τέχνες, με τα κληροδοτήματα, την πορεία και τα προβλήματά τους. Παρακολούθησε όλες τις κοινοτικές εκλογικές αναμετρήσεις και τελευταίως τις Δημοτικές εκλογές του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων που εντάχθηκε η Κοινότητα Συρράκου.

Αποτελεί έναν ολοκληρωμένο “πνευματικό και πολιτιστικό θησαυρό” για το Συρράκο κι όχι μόνον..