Δελτίο Τύπου 5ου Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου

 

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίας της 5ης Συνάντησης του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου(ΘΕΣΤ), με θέμα τα «Αρωματικά φυτά και βότανα στον παραδοσιακό και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό».Το ΘΕΣΤ διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας σε αγαστή συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Συρρακου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, Τζουμέρκων , Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου και τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας. Κατάφερε δε να υλοποιήσει τους στόχους του χάρη στη γενναιοδωρία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ και την ουσιαστική συνδρομή του Πάρκου.

Επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης ήταν το Συρράκο(27 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2017), όπου έγιναν για τρεις μέρες τα θεωρητικά μαθήματα(Κυριακή έως και Τρίτη) στο κόσμημα του Συρράκου, το Πολιτιστικό Κέντρο «Κ. Κρυστάλλης», από εξέχοντα μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας. Για δυο μέρες(Τετάρτη και Πέμπτη) οι φοιτητές/τριες διεξήγαν επιτόπια έρευνα στο Συρράκο, τους Καλαρρύτες και το Ματσούκι, ενώ την τελευταία ημέρα(Παρασκευή) οι συμμετέχοντες/σες παρουσίασαν τα ερευνητικά τους πορίσματα επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και επιστημονικής συνέπειας, γεγονός που πιστοποίησε ότι το ΘΕΣΤ πλέον έχει γίνει αποδεκτό ως ένας σοβαρός εκπαιδευτικός οργανισμός που παράγει γνώση. Είναι ένας αποδεκτός πανεπιστημιακός θεσμός στην πόρτα των τοπικών κοινωνιών των Τζουμέρκων.

Το Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων ξεκίνησε ως ένα πείραμα κι εξελίχθηκε σε θεσμό που αγκαλιάστηκε από τους ανθρώπους της Πίνδου στα Τζουμέρκα και τα Άγραφα.Αυτό επιβεβαιώνεται από την ανταπόκριση για συζήτηση και παροχή πληροφοριών αλλά και από τη συμμετοχή των κατοίκων των τριών χωριών στη διεξαγόμενη έρευνα. Αποτέλεσμα αυτής της διαντίδρασης είναι η οικοδόμηση σχέσεων αλληλοσεβασμού ανάμεσα στα μέλη του Θερινού Σχολείου(διδάσκοντες και εκπαιδευομένους) με την τοπική κοινωνία.

Η επιλογή του θέματος της φετινής διοργάνωσης ήταν τα αρωματικά φυτά και βότανα. Η συζήτηση αλλά και η έρευνα βοήθησε όλους/ες να κατανοήσουν τη λογική του ορεινού πολιτισμού. Παράλληλα, έγινε σαφές πως αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο της οικονομίας για την ανάταξη των βουνών μας. Η στροφή σε μια άλλου τύπου διατροφή και η επανεκτίμηση του θεραπευτικού και διατροφικού πλούτου των βοτάνων και των φυτών φέρουν στην επικαιρότητα τον ορεινό όγκο ως έναν ελκυστικό βιότοπο για πολιτισμικούς και οικονομικούς λόγους. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές οπτικές και επιφυλάξεις. Πρωτίστως ήρθε στην επιφάνεια η αναγκαιότητα για δημιουργική συνεργασία με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών-και όχι μόνο της διοικητικής τους έκφρασης.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ :  https://www.youtube.com/watch?v=ag9LTA6o-Wo

Νέα Κοινότητας

Αξιοθέατα

Το Συρράκο, είναι ιστορικό αρχοντοχώρι της Ηπείρου. Βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων, στο όρος Περιστέρι, σε υψόμετρο 1200μ. …

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου