Δήμος Βορείων Τζουμέρκων

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων είναι ένας από τους οκτώ δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου. Συστάθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» το 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Κατσανοχωρίων, Πραμάντων και Τζουμέρκων, και των κοινοτήτων Βαθυπέδου, Ματσουκίου, Καλαρρυτών και Συρράκου. Έδρα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων είναι τα Πράμαντα, στο κέντρο των Τζουμερκοχωρίων των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας. Είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στις πλαγιές της κορυφής Στρογγούλας, αποτελούσε ανέκαθεν διοικητικό και οικονομικό κέντρο όλης της γύρω περιοχής, και μια κωμόπολη με πλούσια παράδοση και ιστορία. Ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων εκτείνεται σε 254,94 τ. χλμ., είναι ο μικρότερος της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και καλύπτει μια ορεινή, στο μεγαλύτερο μέρος της, περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Εκτείνεται από τα όρια του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων μέχρι τις κορυφογραμμές των Τζουμέρκων και του Περιστερίου και διατρέχεται από τον Καλαρρύτικο και τον Άραχθο ποταμό. Ο τόπος είναι πλούσιος σε ιστορία, παράδοση και πολιτισμό και η οικονομία του στηρίζεται τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στις τουριστικές δραστηριότητες.Σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων είναι 5.714 κάτοικοι, έχει δηλαδή το 0,05 % του συνολικού μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας και είναι ο 274ος (στους 325 συνολικά) σε σειρά κατάταξης δήμος με βάση το μόνιμο πληθυσμό του. Ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων είναι ο μικρότερος της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Ανά δημοτική ενότητα, ο μόνιμος πληθυσμός έχει ως εξής: Βαθυπέδου 56, Καλαρρυτών 192, Κατσανοχωρίων 2.181, Ματσουκίου 455, Πραμάντων 1.774, Συρράκου 270 και Τζουμέρκων 756.Ο πραγματικός ή De Facto πληθυσμός του Δήμου είναι 6.024 κάτοικοι (272ος σε σειρά κατάταξης).Τέλος, ο νόμιμος (δημότες) πληθυσμός του είναι 11.064 κάτοικοι, (253ος σε σειρά κατάταξης).

Ο Γιάννης Σεντελές είναι Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων από την 1η Ιανουαρίου 2011- σήμερα. Εξελέγη το Νοέμβριο του 2010 με ποσοστό 53,06% από τον πρώτο γύρο έναντι 36,8% του Ιωάννη Αργύρη. Επανεξελέγη στις εκλογές του Μαΐου του 2014 με ποσοστό 88,8% έναντι 11,1% για την Αναστασία Κίτσου. Γεννήθηκε το 1960 στα Πράμαντα του Νομού Ιωαννίνων, από τον Αθανάσιο και την Βάια Σεντελέ. Τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στα Πράμαντα και το Λύκειο στη «Ζωσιμαία» Σχολή Ιωαννίνων. Το 1978 εισήχθη στη Σχολή Ναυπηγών -Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απ’όπου αποφοίτησε το 1984. Στη συνέχεια παρακολούθησε προγράμματα με έμφαση στις νέες Τεχνολογίες και την Πληροφορική. Μιλά την Αγγλική και τη Γερμανική γλώσσα. Έχει εργαστεί ως Μηχανολόγος-Μηχανικός στον ιδιωτικό τομέα και τον Ο.Σ.Ε. Σήμερα είναι στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα». Είχε άμεση επαφή και εμπειρία στη διαχείριση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και τη Μελέτη-Επίβλεψη Δημοσίων Έργων. Έχει δραστηριοποιηθεί συνδικαλιστικά στους χώρους εργασίας του. Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1998, οπότε εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης. Τον Οκτώβριο του 2006 εξελέγη Δήμαρχος Πραμάντων. Είναι παντρεμένος με την Ξένια Μάρκου,Εφέτη,και έχουν δύο παιδιά.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ Κ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΡΡΑΚΟΥ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2014 το Συρράκο εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων απο δύο δημοτικούς συμβούλους , την κ. Ζαλοκώστα Άννα και τον κ. Σκαμνέλο Χρήστο.

Έχει τριμελές τοπικό συμβούλιο το οποίο αποτελείται απο τον πρόεδρο κ. Γκίζα Νικόλαο κ δύο μέλη του τοπικού συμβουλίου, την κ. Σιόγια Αλίκη και τον κ. Μπάζιο Σπυρίδων.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων είναι εκλεγμένη η καταγόμενη απο το Συρράκο κ. Καλλίοπη (Κέλλυ) Καραμάνη.

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων

Τηλ. 26590 61231

Τ.Κ. 4400

Πράμαντα

email:info@voreiatzoumerka.gr

www.voreiatzoumerka.gr

 

 

 

Νέα Κοινότητας

Αξιοθέατα

Το Συρράκο, είναι ιστορικό αρχοντοχώρι της Ηπείρου. Βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων, στο όρος Περιστέρι, σε υψόμετρο 1200μ. …

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου