Α.Ο. Σταυραετός

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Συρράκου

Αθλητικός Σύλλογος “Σταυραετός” Συρράκου

Η ομάδα του Συρράκου ιδρύθηκε το 1977. Στις 15/2/1977 συντάχθηκε και κατατέθηκε στο πρωτοδικείο Ιωαννίνων το πρακτικό ιδρύσεως του Σταυραετού Συρράκου με προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου. Η οριστική έγκριση του καταστατικού της ομάδας έγινε στις 2 Απριλίου 1977,δημοσιεύτηκε δε στις 5 Απριλίου του ίδιου έτους. Η τελική έγκριση από την Ε.Π.Ο. θα εκδοθεί στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977 και θα σταλεί νομότυπα στην Ε.Π.Σ.ΗΠ. με το ακόλουθο έγγραφο ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ: Η Επιτροπή λαβούσα υπ’όψιν τα διά του υπ’αριθ. 1158/17.8.77 (πρωτ. ΕΠΟ 7537/20.8.77) εγγράφου της ανωτέρω Ενώσεως διαβιβασθέντα δικαιολογητικά της ΕΠΟ δια την αναγνώρισιν του Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Α.Σ. ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» – ΣΥΡΡΑΚΟΥ με έδραν τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ, και ευρούσα ταύτα πλήρη και συμφωνούντα προς τους Γεν. Κανονισμούς ΕΠΟ, αναγνωρίζει τούτο και καταχωρεί εις την δύναμιν της Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ και υπό αύξοντα Α.Μ. 2308.

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου (Ε.Π.Σ.ΗΠ.) ιδρύθηκε το έτος 1952 από τα ποδοσφαιρικά σωματεία των Νομών Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας. Στα πρωταθλήματά της, όμως, συμμετείχαν εκτός από τα σωματεία των παραπάνω Νομών και τα σωματεία της περιοχής Βόνιτσας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ Βόνιτσας και ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ ). Την 11η Αυγούστου του 1977 από την Γ.Σ. της Ε.Π.Ο. αποφασίστηκε η δημιουργία και η λειτουργία της Α΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας (Δ΄ Εθνική). Την 26η Αυγούστου του 1977 η οποία ημερομηνία διαχρονικά αποδεικνύεται ιστορική και για το μέλλον της Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ, από την Ε.Π.Ο. λαμβάνεται απόφαση για την συμμετοχή στο πρωτάθλημα Ογδόντα (80) ομάδων σε Τέσσερεις (4) ομίλους. Το 1982 ιδρύθηκαν και λειτούργησαν αυτόνομα οι Ενώσεις, Ε.Π.Σ. ΑΡΤΑΣ, Ε.Π.Σ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ και φυσικά παρέμεινε η Ε.Π.Σ. Νομού Ιωαννίνων η οποία διατήρησε και κατέχει ακόμη τον διακριτικό αρχικό τίτλο Ε.Π.Σ. ΗΠΕΙΡΟΥ., ως “μητέρα” Ένωση, έτσι στην Α΄ Εθνική Ερασιτεχνική συμμετέχουν πλέον οι τρείς πρωταθλήτριες ομάδες.

Ο Σταυραετός Συρράκου την πρώτη του ποδοσφαιρική σεζόν 1977-1978 θα αγωνιστεί με προσωρινό διοικητικό συμβούλιο που είχε κατατεθεί και αναγνωριστεί στο πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας ξεκίνησαν την ποδοσφαιρική σεζόν 1977-1978 απ’ την τρίτη ερασιτεχνική κατηγορία τότε του τοπικού πρωταθλήματος. Απ’ την 1η του συμμετοχή στην τοπική κατηγορία (που λόγω των λίγων αριθμητικά σωματείων που την απάρτιζαν το πρωτάθλημα θα ξεκινούσε την Άνοιξη), θα αναδειχτεί πρωταθλητής στην κατηγορία και θα ανέβει στην αμέσως επόμενη (Β΄ Ερασιτεχνική). Τον πρώτο της αγώνα η ομάδα του Σταυραετού Συρράκου θα τον δώσει στις 26 Μαρτίου του έτους 1978 και ημέρα Κυριακή με αντίπαλο την ομάδα της Περιβλέπτου της οποίας θα επιβληθεί με σκορ 2-1. Η πρώτη γενική συνέλευση του Συρρακιώτικου Αθλητικού σωματείου θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου του 1978 παρουσία 51 Συρρακιωτών και 1ος πρόεδρος θα ανακηρυχθεί ο αείμνηστος Τηλέμαχος Καραμάνης. Την σεζόν 1984-1985 θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην τότε Δ’ Εθνική κατηγορία μιας και την προηγούμενη χρονιά ήταν πρωταθλητής στο πρωτάθλημα των ερασιτεχνικών σωματείων του Νομού Ιωαννίνων. Δεν θα τα καταφέρει όμως και θα επιστρέψει αμέσως στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος.

Στη μεγάλη κατηγορία (αν και τη φλέρταρε πολλές φορές) θα ξαναεπανέλθει την αγωνιστική σεζόν 2005-2006, όπου και θα παραμείνει για τρεις συνεχόμενες σεζόν. Βέβαια την τρίτη χρονιά (περίοδος 2008-2009) δε θα κατέβει να αγωνιστεί λόγω έντονων οικονομικών προβλημάτων. Συνολικά η ομάδα του Σταυραετού Συρράκου από την ίδρυσή της (σεζόν 1977-1978) και μέχρι την αγωνιστική σεζόν 2016-2017, θα αγωνιστεί: 4 χρόνια στην Δ΄ Εθνική κατηγορία 16 χρόνια στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ.ΗΠ. 14 χρόνια στην Β΄κατηγορία της Ε.Π.Σ.ΗΠ. 5 Χρόνια στη Γ΄κατηγορία της Ε.Π.Σ.ΗΠ. Στη συνολική του πορεία θα αναδειχτεί και κυπελλούχος της Ε.Π.Σ.ΗΠ. Θα αγωνιστεί συνολικά σε πέντε τελικούς όπου θα βγεί νικητής (κυπελλούχος) σε δύο. Ως θεσμός κυπέλλου, με την ευθύνη της ΕΠΣΗΠ, ο τελικός κυπέλλου Ερασιτεχνικών ομάδων Ιωαννίνων πραγματοποιείται για πρώτη φορά τη σεζόν 1981-82 που η Ένωση λειτουργεί αυτόνομα.

Στο Εθνικό στάδιο Ιωαννίνων τελικός έγινε για πρώτη φορά στις 19-3-1986 με τις ομάδες Κατσικά-Σταυραετός 2-2 παρ. 3-3 πεν. 4-2. Ο Σταυραετός Συρράκου θα κατακτήσει τελικά το κύπελλο Ερασιτεχνικών Σωματείων της Ε.Π.Σ.ΗΠ., την περίοδο 1991-1992 όπου θα επιβληθεί με σκορ 3-0 στην παράταση (0-0 καν. αγ.) του Ολυμπιακού Βοτανικού, την περίοδο 2006-2007 επικρατώντας της πολυνίκους ομάδας του θεσμού του Α.Ο.Ανατολής με σκορ 0-1. Οι συμμετοχές του σε τελικό όπου θα βγεί όμως ηττημένος θα είναι και τις περιόδους 1995-1996 όπου θα ηττηθεί απ’ τη Θύελλα Ελεούσας με σκορ 1-0 και την ποδοσφαιρική σεζόν 2005-2006 όπου και πάλι θα ηττηθεί απ’ τη Δόξα Κρανούλας με σκορ 5-2.

Μελανή σελίδα στην ιστορία του η διάλυση της ομάδας το έτος 2008-2009 όπου, αν και αγωνίζεται στη Δ΄Εθνική Κατηγορία Ελλάδος, δε θα κατέβει ν’ αγωνιστεί λόγω οικονομικών προβλημάτων. Την επόμενη χρονιά, αν και έχει υποβιβαστεί στην Α΄ ερασιτεχνική κατηγορία του πρωταθλήματος της Ε.Π.Σ.ΗΠ. και πάλι δε θα αγωνιστεί. Εκ του νόμου η παλιά ομάδα του Σταυραετού Συρράκου που ανήκε ακόμη στον πρώην πρόεδρο και χρηματοδότη της και δε δηλώνονταν να αγωνίζεται στα τοπικά πρωταθλήματα (χάνοντας έτσι κατηγορίες), υφίσταται νομικά για ακόμη τρία χρόνια. με αποτέλεσμα την οριστική του διάλυση.

Οι Συρρακιώτες την Άνοιξη του 2009 επανιδρύουν την ομάδα με την επωνυμία «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΥΡΡΑΚΟΥ». Ο Α.Ο. Συρράκου θα μετονομαστεί και πάλι σε Νέος Σταυραετός Συρράκου τέσσερα χρόνια μετά στις 30-09-2013. Έκτοτε αγωνίζεται στη Β΄ και Γ΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος. Η σεζόν 2017-2018 θα τον βρεί και πάλι στη Γ΄ Ερασιτεχνική κατηγορία της Ε.Π.Σ.ΗΠ.

Πηγή: Αθλητικό Αρχείο Βασίλη Κίστη

Νέα Κοινότητας

Αξιοθέατα

Το Συρράκο, είναι ιστορικό αρχοντοχώρι της Ηπείρου. Βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων, στο όρος Περιστέρι, σε υψόμετρο 1200μ. …

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου