Δραστηριότητες

τι θα κάνετε

Πεζοπορία

Συρράκο-Ποτάμι Χρούσιας-Καλαρρύτες

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη πεζοπορική διαδρομή. Μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι. Διάρκεια: 1-1:30 ώρες. (υπολογίστε και την επιστροφή).Υψομετρική διαβάθμιση: -300, +200 μέτρα. Από τη στιγμή που θα φτάσετε στο σημείο εκκίνησης η πορεία είναι ευκρινής και ξεκάθαρη. Η διαδρομή είναι απότομη αλλά σε καμιά περίπτωση δύσβατη. Στα περισσότερα σημεία είναι πετρόστρωτη και υπάρχουν κάγκελα ασφαλείας.

Άγιος Γεώργιος-Γέφυρα Κουϊάσας-Μονή Κηπίνας

Βαθμός δυσκολίας:Εύκολη πεζοπορική διαδρομή. Μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι. Διάρκεια:1-1:30 ώρες. (υπολογίστε και την επιστροφή). Υψομετρική διαβάθμιση: -400 μέτρα. Η πορεία είναι κατηφορική και περνάει μέσα από το δάσος της Πάντζας. Το μονοπάτι είναι πετρόστρωτο και χωμάτινο. Μετά την γέφυρα Κουϊάσας είναι άσφαλτος μέχρι το μοναστήρι. Το κλειδί για το μοναστήρι το ζητάτε από το καφενείο του χωριού Κηπίνα που βρίσκεται λίγο μετά.

Συρράκο-Πουλιάνα-Γέφυρα Κουϊασας-Καλαρρύτες

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη πεζοπορική διαδρομή. Μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι. Διάρκεια:2-2:30 ώρες. (υπολογίστε και την επιστροφή). Υψομετρική διαβάθμιση: -370 + 300 μέτρα. Η πορεία είναι κατηφορική και περνάει μέσα από το δάσος της Πάντζας. Το μονοπάτι είναι πετρόστρωτο και χωμάτινο. Μετά την γέφυρα Κουϊάσας  ακολουθείτε το μονοπάτι που οδηγεί στην σκάλα των Καλαρρυτών και στο κέντρο του χωριού.

Συρράκο-Ποτάμι Χρούσιας-Καλαρρύτες-Συρράκο-Πηγές Χρούσια

Βαθμός δυσκολίας:Εύκολη πεζοπορική διαδρομή. Μπορούν να συμμετέχουν και αρχάριοι. Διάρκεια: 2-2:30 ώρες. (υπολογίστε και την επιστροφή). Υψομετρική διαβάθμιση: +100 μέτρα.

Συρράκο-Καλαρρύτες-Ματσούκι

Βαθμός δυσκολίας:Μέτρια πεζοπορική διαδρομή. Διάρκεια: 3-3:30 ώρες. (υπολογίστε και την επιστροφή). Υψομετρική διαβάθμιση: -300, +200, -400, +300 μέτρα. Η διαδρομή Συρράκο-Καλαρρύτες είναι η ίδια με πιο πάνω και από κει συνεχίζει για το χωριό Ματσούκι. Πορεία για πιο απαιτητικούς πεζοπόρους που όμως θα σας αποζημιώσει με την ομορφιά του τοπίου. Μπορείτε να επισκεφτείτε και την Μονή Βύλιζας που βρίσκεται λίγο έξω από το Ματσούκι.

Συρράκο-Εκκλησάκι Αγίων Αποστόλων-Κορυφή Πρίζα

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια πεζοπορική διαδρομή. Διάρκεια: 3-3:30 ώρες. (υπολογίστε και την επιστροφή). Υψομετρική διαβάθμιση: +550 (μέχρι Αγίους Αποστόλους), +300 μέτρα. Η διαδρομή είναι σε άλλα σημεία μονοπάτι χωμάτινο και σε άλλα χωμάτινος δρόμος. Πριν το εκκλησάκι υπάρχει και πηγή με πόσιμο νερό. Εναλλακτικά μπορείτε να πατήσετε και τις άλλες κορυφές του όρους Λάκμος. Η ψηλότερη από αυτές είναι η Τσουκαρέλα (υψ. 2294 μ.) στο κέντρο του ορεινού συγκροτήματος. Από αυτή απλώνονται κυκλικά οι υπόλοιπες κορυφές. Βόρεια ο Καλόγηρος (2102 μ.) και το Γιαννάκη (2184 μ.). Ανατολικά η Στακόκκαλα (2045 μ.). Δυτικά η Πρίζα (2047 μ.) και Γκουράσα (2185 μ.). Νότια η Πυραμίδα (2144 μ.) και ο Μέγας Τράπος (2240μ.). Χειμερινές συνθήκες: Το βουνό αυτό ενδείκνυται για χειμερινές πεζοπορίες με κατάλληλο εξοπλισμό και ορειβατικό σκι. Κίνδυνοι: Όπως σε όλα τα βουνά τις Ελλάδας ο κύριος κίνδυνος είναι τα τσοπανόσκυλα. Γι’αυτό αποφύγετε να πλησιάσετε στάνες και κοπάδια ζώων.

Rafting-Kayak

Άραχθος 1: Γέφυρα Χαροκοπίου (Τσίμποβο)-Γέφυρα Πλάκας. Διάρκεια: 3.30 ώρες. Βαθμός δυσκολίας: IV w.w. Διαδρομή rafting για έμπειρους.

Άραχθος 2: Γέφυρα Αμπελοχωρίου (Πολιτσά)-Γέφυρα Πλάκας. Διάρκεια: 2 ώρες. Βαθμός δυσκολίας: III w.w. Διαδρομή rafting χωρίς απαραίτητες προηγούμενες εμπειρίες.

Άραχθος 3: Γέφυρα Πλάκας-Γέφυρα Σκούπας. Διάρκεια: 2 ώρες. Βαθμός δυσκολίας:III w.w. Διαδρομή rafting χωρίς απαραίτητες προηγούμενες εμπειρίες.

Καλαρρύτικος: Γέφυρα Μιχαλίτσι-Γέφυρα Πλάκας. Διάρκεια: 3 έως 3.30 ώρες. Βαθμός δυσκολίας: III w.w.-IV w.w. Διαδρομή rafting απόλυτα τεχνική για έμπειρους

 Canyoning

Σταυραετός:

Βαθμός δυσκολίας:Μέτριας δυσκολίας για άτομα με μέτρια φυσική κατάσταση, γνώση κολύμβησης, να μπορούν να πηδήξουν από ύψος 2 μέτρων στο νερό και να μπορούν να κουβαλήσουν σακίδιο με τον ατομικό τους εξοπλισμό.Διάρκεια: 4-4:30 ώρες.Είσοδος μετά την είσοδο στο χωριό και κάτω από το πρώτο πέτρινο γεφύρι που συναντάμε.Υπάρχουν 7 rappel και κάποια μικρότερα που γίνονται jump και τσουλήθρα.Ο μεγαλύτερος καταρράκτης είναι 50 μέτρα με ασφαλισμένη τραβέρσα στην πρόσβασή του. Βρίσκεται περίπου στο μέσον του φαραγγιού.Το φαράγγι ξεκινάει με μικρά rappel και γενικά δεν ξεπερνάνε τα 15 μέτρα. Έξοδος στο Χρούσια και ανάβαση από την δεξιά όχθη μέχρι το γεφυράκι που ενώνει το Συρράκο με τους Καλαρρύτες και συνεχίζουμε στο πλακόστρωτο ανηφορικό μονοπάτι μέχρι το Συρράκο.

Πύλη Παραδείσου:

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριας δυσκολίας για άτομα με μέτρια φυσική κατάσταση, γνώση κολύμβησης, να μπορούν να πηδήξουν από ύψος 2 μέτρων στο νερό και να μπορούν να κουβαλήσουν σακίδιο με τον ατομικό τους εξοπλισμό. Διάρκεια: 6 ώρες. + 1-1:30 ώρες πεζοπορεία. Πρόκειται για το εντυπωσιακότερο φαράγγι των Τζουμέρκων και ένα από τα ομορφότερα της Ελλάδας. Η είσοδός του βρίσκεται πριν τους Καλαρρύτες και η έξοδος στη Μονή Κηπίνας. Ενώνεται με το Χρούσια στις απαρχές του Καλαρρύτικου ποταμού. Οι ντόπιοι το ονομάζουν Καρλίμπου και έχει αρκετή ποσότητα νερού. Μετά από 15 λεπτά περπάτημα στην κοίτη του ξεκινάνε οι καταβάσεις, οχτώ στον αριθμό, οι τρεις από τις οποίες γίνονται και jump. Έχει προστεθεί ακόμα μια κατάβαση πριν το τέλος λόγω κατολίσθησης. Στο τέλος συναντώντας τον Καλαρρύτικο μπορείτε να πάτε αριστερά για την Μονή Κηπίνας ή δεξιά κόντρα στο ποτάμι και μετά από 1:30 ώρα ανάβαση να βγείτε στη σιδερένια γέφυρα για Καλαρρύτες.

Jeeping

Ένας ξεχωριστός και περιπετειώδης τρόπος για να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε τα φυσικά τοπία και τους ορεινούς όγκους του Συρράκου αλλά και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων μέσα από τους αμέτρητους αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους με διαδρομές 4×4. Διαδρομές που θα σας κόψουν την ανάσα και θα σας κάνουν να νιώσετε την απόλυτη εμπειρία μέσα από μία συνεχή εναλλαγή εικόνων με απότομες χαράδρες, οροπέδια, καταρράκτες και παλιά γεφύρια.

Νέα Κοινότητας

Αξιοθέατα

Το Συρράκο, είναι ιστορικό αρχοντοχώρι της Ηπείρου. Βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων, στο όρος Περιστέρι, σε υψόμετρο 1200μ. …

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου