Ιεροί Ναoί – Εξωκλήσια

του Συρράκου

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Χτισμένος στο κέντρο του οικισμού από τους πρώτους Συρρακιώτες, μετά την εύρεση της εικόνας του Αγίου στην πηγή Γκούρα. Το 1821 οι Τούρκοι λεηλάτησαν ολ

οκληρωτικά το ναό. Η εκκλησία αναστηλώθηκε από τους ίδιους τους Συρρακιώτες οι οποίοι εθελοντικά κουβαλούσαν τις πέτρες και τα μάρμαρα από τα βουνά και πλήρωναν μόνο τα μεροκάματα των μαστόρων-κτιστάδων. Η αποπεράτωση του ναού ολοκληρώθηκε το 1888. Είναι το μεγαλύτερο κτίριο τιμώντας έτσι τον πολιούχο-προστάτη Άγιο του χωριού. Χαρακτηριστικά του είναι η τελειότητα, η αρμονία και η ομορφιά. Ο οκταγωνικός τρούλος στην κορυφή, τα ασημένια πολυκάντηλα, τα ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια και ο Δεσποτικός θρόνος στο εσωτερικό τονίζουν το μεγαλείο του ναού και πλημμυρίζουν με ευλάβεια τους πιστούς.

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ναός υψηλού αρχιτεκτονικού πνεύματος που εντυπωσιάζει με την αψιδωτή αυλόπορτα, τα πέτρινα φουρούσια που στηρίζουν τη στέγη, το ψηλό καμπαναριό με τα μαστοειδή στολίδια, τις τρεις καμάρες και τις καμπάνες. Χαρακτηριστικό της, ο ολοστρόγγυλος τρούλος με τα μικρά τετράγωνα παράθυρα. Η εκκλησία δεν καταστράφηκε το 1821.Υπέστη όμως υλικές ζημιές κατά το σεισμό της 1ης Μάη 1967.Ο εορτασμός γίνεται στις 15 Αυγούστου.

Μοναστήρι Προφήτη Ηλία

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο του οικισμού, ζωσμένο από αιωνόβια δένδρα δρυών και πουρναριών. Πριν το 1821 στο ναό διέμεναν αρκετές καλόγριες. Κατά την επανάσταση το μοναστήρι λεηλατήθηκε και κλάπηκε ο κώδωνας που είχε κατασκευαστεί στη Βενετία δωρεά του Συρρακιώτη έμπορα Ι.Ζαμβράκα. Σήμερα, η εκκλησία μετά την αναστήλωση της είναι αρκετά μεγάλη, σταυροειδής, βυζαντινού ρυθμού με απλή κατασκευή του δεσποτικού θρόνου και του ιερού τέμπλου. Ο εορτασμός γίνεται στις 20 Ιουλίου.

Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου

Το εξωκλήσι έχτισαν Συρρακιώτες και Καλαρρυτιώτες από κοινού ορίζοντας τον Άγιο Γεώργιο ως προστάτη της στράτας τους. Το εξωκλήσι είναι μικρό, μονόκλιτο και χωρίς τρούλο. Είναι χτισμένο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων απέναντι από το χωριό σε υψόμετρο 1.286μ. Εκεί κατέληγε ο γνωστός «μουλαρόδρομος».Στον περίβολο του ναού υπήρχαν στέρνα και φούρνος εξυπηρετώντας τις ανάγκες των ταξιδιωτών που χρησιμοποιούσαν το ναό ως καταφύγιο από τις κακοκαιρίες. Κατεδαφίσθη όμως, από τους τούρκους και αναστηλώθηκε με το πέρας της Ελληνικής Επαναστάσεως. Σήμερα, φέρει τετράγωνο υψηλό κωδωνοστάσιο με μεγάλη καμπάνα. Πίσω από το ιερό βήμα βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του μεγάλου ευεργέτη Σπυρίδωνος Μπαλτατζή. Ο εορτασμός του γίνεται στις 23 Απριλίου.

Εξωκλήσι Αγίων Αποστόλων

Μικρό εκκλησάκι στην πανέμορφη τοποθεσία του αυχένα μεταξύ Πρίζας και Φριγουράσας. Είναι καταχωνιασμένο στο έδαφος για να προστατεύεται από τους ισχυρούς ανέμους και μόνο η στέγη του εξέχει της επιφάνειας. Χαρακτηριστικό του είναι η λιτότητα του εσωτερικού χώρου αφού χτίστηκε ως προσευχητάριο και καταφύγιο των βοσκών. Έχει υπέροχη θέα αγναντεύοντας τη λίμνη Παμβώτιδα και την πόλη των Ιωαννίνων. Ο εορτασμός του γίνεται στις 30 Ιουνίου.

Παρεκλήσι της Αγίας Παρασκευής

Πριν λίγα χρόνια το χωριό απόκτησε και το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής.Χτίστηκε στον κήπο του παραδοσιακού σπιτιού (μουσείο) Κ.Αυδίκου από την Ερμηνεία Φωτειάδου το 1997.Οι διαστάσεις του ναού είναι πολύ μικρές.Το κτίσμα είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στην αρχιτεκτονική αισθητική του Συρράκου. Ολοπέτρινο και καλοδουλεμένο.

 

 

 

Νέα Κοινότητας

Αξιοθέατα

Το Συρράκο, είναι ιστορικό αρχοντοχώρι της Ηπείρου. Βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων, στο όρος Περιστέρι, σε υψόμετρο 1200μ. …

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου