Αξιοθέατα Συρράκου

Η είσοδος του χωριού απο το πρώτο γεφύρι (Πούντεα Νουάουα= γεφύρι καινούργιο), το φιδωτό καλντερίμι μέχρι τη βρύση Φαντανίτσα με την όμορφη λιθοδομή και τα σκιερά πλατάνια, το δεύτερο γεφύρι (Πούντεα Νικ= μικρό γεφύρι) που γεφυρώνει την κελαριστή ρεματιά της Βάλεα-μάρι, το κτίσμα του νερόμυλου και η ευρύχωρη πλατεία του Κέτριλι -μάρι, δημιουργεί έντονα και ανάμεικτα συναισθήματα.

Πούντεα Νούαουα

Το κομψό γεφύρι της Πούντεα Νούαουα=γεφύρι καινούργιο,το πρώτο γεφύρι στην είσοδο του χωριού με την τελειότητα της κατασκευής του , περίτεχνο τοξωτό, λιθόστρωτο οδόστρωμα και προστατευτικά πεζούλια στα πλάγια γεφυρώνει το ρέμα του Τσάση το οποίο χύνεται στο Χρούσια, παραπόταμο του Καλαρρύτικου.

Πούντεα Νίκ

Ανεβαίνοντας το φιδωτό καλντερίμι με τη βρύση Φαντανίτσια με την όμορφη λιθοδομή και τα σκιερά πλατάνια συναντάται το δέυτερο γεφύρι Πούντεα Νίκ = Γεφύρι Μικρό που γεφυρώνει την κελαριστή ρεματιά της βάλεα μάρι.Το γεφύρι άρχισε από το 1930 να καταρρέει και έπαψε να χρησιμοποιείται, ώσπου το 1938 η κοινότητα αποφάσισε να το ανακατασκευάσει με τις εργασίες να τελειώνουν τα πρώτα χρόνια μετά το 1940. Δέος από την αγριάδα και την ομορφιά του φυσικού τοπίου, θαυμασμό για τη μεταμόρφωσή του απ την ανθρώπινη παρέμβαση σε τοπίο μαγευτικό, γοητευτικό, φανταστικό. Η αρμονική σύνθεση όλων αυτών πετυχαίνει φιλική υποδοχή.

 

Το Κτίσμα της Γκούρας

Το κτίσμα της Γκούρας, πέρα από την εξυπηρέτηση μιας ανάγκης, μας αποκαλύπτει και το πνεύμα της αρχιτεκτονικής που είχε ο οικισμός.Μέχρι και σήμερα παραμένει το θαυμαστότερο, το πιο άριστο αρχιτεκτονικό δημιούργημα στον οικισμό.Τεχνολογικό θαύμα της εποχής ,έδωσε το όνομα της σε όλο το μεσοχώρι που εξελίχτηκε στο κοινωνικό, διοικητικό και εμπορικό κέντρο του οικισμού. Έχει σχήμα τετραγώνου.Στίς τρείς πλευρές φαρδιές και ψηλές ολόιδιες αψίδες.Η βορινή πλευρά είναι χτισμένη και εδώ είναι εντοιχισμένοιοι τρείς πέτρινοι κρουνοί.Εντοιχισμένη είναι και η αψίδα στις ίδιες διαστάσεις των άλλων πλευρών.Πάνω από τις αψίδες αρχίζει επικλινές χτίσιμο και από τις τέσσερεις πλευρές, που καταλήγει σε τεράστιο τέλειο κύκλο.Από την περιφέρεια του κύκλου αρχίζει το χτίσιμο του θόλου με πέτρα είδους ελαφρόπετρας, που λέγεται Γκιγκουάρα.Η παράδοση θέλει να ονομάζεται έτσι, επειδή εξορύχτηκε απο το βουνό ,όπου η τοποθεσία Γκιγκουάρα.Ο τεράστιος θόλος χαρακτηρίζεται απο την αριστουργηματική τελειότητα του και εντυπωσιάζει για τη μικρη καμπυλότητά του.Η στέγη του χτίσματος είναι ίδια με τις άλλες στέγες. Ένα κτίσμα αψεγάδιαστο, άφθαστο σε τεχνική και σε στερεότητα, χωρίς τίποτε το χτυπητό η περιττό.Το χαρακτηρίζει η ομορφία και η αρμονία.Ο κ.Χριστόδουλος Μιχαήλ, υπεύθυνος του τμήματος χρονολόγησης του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ»,υπολόγισε το κτίσμα της «Γκούρας» 580 +- 130 χρόνια από σήμερα. Η γνωμάτευση δόθηκε στις 23-4-2004. Σύμφωνα με αυτή,η «Γκούρα» χτίστηκε το 1424.Μπορεί όμως να χτίστηκε και κάπου ανάμεσα από το 1294 μέχρι το 1554.

Πλατεία των Αγαλμάτων

Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η πλατεία των αγαλμάτων,ένας χώρος όπου οι απόγονοι τιμούν τους προγόνους.Εκεί δεσπόζουν οι προτομές του πρώτου Κοινοβουλευτικού Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη και του ποιητή Ζαλοκώστα, καθώς επίσης και ηρώα προς τιμήν των πεσόντων για την απελευθέρωση του Συρράκου στις 23 Νοεμβρίου 1912.

Νέα Κοινότητας

Αξιοθέατα

Το Συρράκο, είναι ιστορικό αρχοντοχώρι της Ηπείρου. Βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων, στο όρος Περιστέρι, σε υψόμετρο 1200μ. …

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου