Σύνδεσμος Συρρακιωτών
Σύνδεσμος Συρρακιωτών Περιοχής Φιλιππιάδας και Κάμπου Άρτας
Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων
Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας
Previous
Next

Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων ιδρύθηκε το έτος 1969 από Συρρακιώτες που ζούσαν και δημιουργούσαν στην πόλη των Ιωαννίνων.Ήταν γέννημα της ανάγκης τους για συνύπαρξη, επαφή και στήριξη του ιστορικού τους χωριού με τη διάσωση της αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς, των ηθών και των εθίμων, του γλωσσικού τους ιδιώματος καθώς και τη διάσωση και διάδοση της μουσικοχορευτικής τους παράδοσης. Αναλογιζόμενοι τη σημασία του παρελθόντος και του βάρους της πλούσιας κληρονομιάς των προγόνων τους, οι Συρρακιώτες των Ιωαννίνων σήμερα έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το σύλλογό τους. Κεντρική θέση στις δραστηριότητες του Συνδέσμου κατέχει το τμήμα των παραδοσιακών χορών που αποτελείται από 200 περίπου χορευτές και χορεύτριες, κάθε ηλικίας. Ξεχωριστή θέση στα προγράμματά του κατέχουν οι χοροί του Συρράκου:Συγκαθιστός, Γιάνν’ Κώστας, Τσάμικος (με οχτώ βήματα),Πατητός, Συρτός.Οι χορευτές του Συνδέσμου παρουσιάζουν επίσης χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδος με τη δέουσα προσοχή και σεβασμό προς τον παραδομένο τρόπο και ύφος της κάθε περιοχής.Ιδιαίτερη όμως σημασία αποδίδεται στους χορούς και τα τραγούδια του Συρράκου, τα οποία ερμηνεύουν οι χορευτές στο βλάχικο γλωσσικό ιδίωμα, κάτι σπάνιο πανελληνίως σήμερα.Ο Σύνδεσμος είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και λαϊκά προγράμματα. Επίσης δραστηριοποιείται και στην κατεύθυνση της παρουσίασης παραδοσιακών δρώμενων, όπως ο συρρακιώτικος γάμος.Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων και CD, καθώς και της Εφημερίδας «Αντίλαλοι του Συρράκου» που εκδίδεται σε χίλια αντίτυπα. Πραγματοποιεί εκδρομές τουριστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, διατηρεί τράπεζα αίματος, τμήμα ζωγραφικής και διοργανώνει σεμινάρια, συνεστιάσεις και εκδηλώσεις ποικίλου χαρακτήρα. Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο Γεώργιος Κατσάνος.

Τηλ.επικοινωνίας 6977935210. Τηλ. επικοινωνίας ΣΣΙ 26510 77432.

Νικοπόλεως 16β, Βρυσούλα Ιωάννινα,Τ.Κ 45221, syndesmos-syrrakioton-ioanninon.blogspot.gr e-mail: ssyrrako@otenet.gr

Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας

Ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας ιδρύθηκε το 1970 και εκπροσωπεί περισσότερες από 1000 οικογένειες που

διαμένουν στην Πρέβεζα και κατάγονται από το Συρράκο Ιωαννίνων.Κύριοι σκοποί του Συνδέσμου είναι: η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η σύσφιξη των σχέσεων και η μέριμνα για την οικονομική και πνευματική πρόοδο των μελών, η παροχή ηθικής και υλικής βοήθειας σε άπορους πάσχοντες Συρρακιώτες της Πρέβεζας καθώς και η μέριμνα για τη μόρφωση και την προικοδότηση των τέκνων αυτών, η επίλυση προβλημάτων που αναφέρονται στην πνευματική, πολιτιστική και μορφωτική πρόοδο των κατοίκων του Συρράκου, η συνεργασία με άλλα σωματεία που αναφέρονται στο Συρράκο, η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Συρρακιωτών. Τον τελευταίο καιρό ο Σύνδεσμος έχει βασική μέριμνα τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου «Απόστολος Ρίζος» του οποίου οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν περατωθεί, έχει καταγραφεί και τεκμηριωθεί το μουσειακό υλικό και απομένει η υλοποίηση των μελετών.Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο Σπυρίδων Νταλαούτης.

Τηλ.επικοινωνίας:6972641356, Τηλ.επικοινωνίαςΣΣΠ:2682025125, e-mail:syrrakopreveza@yahoo.gr Λεωφόρος Ειρήνης 165,Τ.Κ 48100, Πρέβεζα

Σύνδεσμος Συρρακιωτών Περιοχής Φιλιππιάδας

Ιδρύθηκε το 1979 με πρωτοβουλία σαράντα τεσσάρων Συρρακιωτών της Φιλιππιάδας έχει έδρα τη Φιλιππιάδα. Στόχοι του Συνδέσμου είναι η προαγωγή των συμφερόντων του Συρράκου, η συνεργασία και η αλληλεγγύη των Συρρακιωτών, η προβολή με κάθε μέσω του χωριού, η διάσωση και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων των Συρρακιωτών με τη διοργάνωση καλλιτεχνικών, εκπολιτιστικών εκδηλώσεων, η δημιουργία χορευτικού ομίλου για την διατήρηση των παραδοσιακών χορών και ενδυμασιών, η συνεργασία και η σύσφιξη των σχέσεων με τους άλλους συνδέσμους Συρρακιωτών. Η ίδρυση του Συνδέσμου ένωσε περισσότερο τους Συρρακιωτες της Φιλιππιάδας, τους γνώρισε μεταξύ τους και οργάνωσε καλύτερα κάποιες δραστηριότητές τους που έχουν σχέση με τον τόπο καταγωγής τους, το Συρράκο ή με την τοπική κοινωνία όπου ζουν. Επίσης συμμετέχει ο Σύνδεσμος σε πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνονται στο Συρράκο και στη Φιλιππιάδα από τους φορείς και γενικά, δείχνει την παρουσία του, έντονα και δημιουργικά όπου χρειάζεται. Αποτελεί μέλος της Π.Ο.Π.Σ.Β. Απο τις πιο έντονες δραστηριότητές του είναι η εκμάθηση των παραδοσιακών χορών σε παιδιά διαφόρων ηλικιών των μελών του Συνδέσμου αλλά και σε παιδιά άλλων κατοίκων τις περιοχής Φιλιππιάδας.Διαθέτει παραδοσιακές αντρικές στολές (Φουστανέλα, Μπουραζάνα) καθώς και γυναικείες (Φούστα Πλεχτή με το «κλειδί της πόλεως») για τις μικρές χορεύτριες καθώς και φορέματα-Σάρικες για τις χορεύτριες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο Σύνδεσμος εκπροσωπείται πάντα σε όλες τις συναντήσεις που προγραμματίζονται με τους άλλους Συνδέσμους Συρρακιωτών και την τοπική κοινότητα Συρράκου. Χορευτικά του Συνδέσμου έχουν πάρει μέρος σε εκδηλώσεις στο Συρράκο, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη,στα ανταμώματα των Βλάχων, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Επίσης,ο Σύνδεσμος έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις του πρώην Δήμου Φιλιππιάδας και τώρα Δήμου Ζηρού και των γύρω Δήμων και Κοινοτήτων. Έχει και δυο συμμετοχές σε φεστιβάλ στο εξωτερικό στο Βέλγιο και τη Βουλγαρία. Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο Σκαμνέλος Χρήστος.

Τηλ.επικοινωνίας:6974838490, Τηλ. επικοινωνίας ΣΣΦ:2683022138 Ελευθεροχώρι, Φιλιππιάδα Τ.Κ 48200

Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πάτρας και Δυτικής Ελλάδας «Ο Γ.Ζαλοκώστας»

Για την υλοποίηση των στόχων στηρίχθηκαν αρχικά στον Πανηπειρωτικό Σύλλογο της Πάτρας,που διέθετε πολύχρονη και αξιόλογη ιστορία, είχε αναπτύξει σπουδαίες δραστηριότητες και είχε καταξιωθεί στη συνείδηση των Ηπειρωτών της Πάτρας. Τα πρώτα εκείνα χρόνια με πολύ μεγάλη χαρά και πατριωτική συγκίνηση αντάμωναν οι Συρρακιώτες στο φιλόξενο σπίτι του Χρήστου Μαντζαβίνου (Ρόδου 49) κι εκεί επί ώρες είχαν να θυμούνται και να μολογάνε οι παλαιότεροι και να ακούν οι νεώτεροι για τη ζωή στο Συρράκο πριν πολλά-πολλά χρόνια, να προβάλλουν εικόνες του Συρράκου ,να ακούνε συρρακιώτικα τραγούδια και να απολαμβάνουν τα πλούσια εδέσματα της καλοσυνάτης κυρά Ευθυμίας. Με την πάροδο των χρόνων και από τη στιγμή που η προεδρία του Συνδέσμου πέρασε για τρεις περίπου δεκαετίες στα στιβαρά χέρια ενός γνήσιου και ακούραστου πατριώτη, του Επίτιμου σήμερα Προέδρου Μανόλη Μαγκλάρα, ο Σύνδεσμος πάντα σε συνεργασία με τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών, τον οποίο διηύθυνε επί επτά (7) συνεχείς τριετίες ο ίδιος ο Πρόεδρός μας και ασφαλώς χέρι-χέρι με την Κοινότητα Συρράκου και τους άλλους Συνδέσμους Συρρακιωτών, διέγραψε μια λαμπρή πορεία πραγματοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα οράματα και τους στόχους του. Αλλά η πιο σημαντική προσφορά του Συνδέσμου ήταν ότι εντόπισε και συσπείρωσε Συρρακιώτες δεύτερης και τρίτης, αλλά και πολύ παλαιότερης γενιάς, πατριώτες που είχαν σχεδόν ξεχάσει την καταγωγή τους, αυτούς μπόρεσε και τους άναψε τη συρρακιώτικη φλόγα που πήγαινε να σβήσει, διοργάνωσε δε και «προσκυνηματική» εκδρομή στο Συρράκο, για να γνωρίσουν οι νεότεροι τη γενέτειρα των γονιών τους και τον τόπο της δικής τους καταγωγής. Σήμερα περισσότερο από ποτέ με το αίσθημα βαριάς της ευθύνης απέναντι στη δόξα και το μεγαλείο της Συρρακιώτικης ιστορίας, σε μια εποχή που έχουν όλα παγκοσμιοποιηθεί και ισοπεδωθεί, πιστοί στα γραφικά μας ήθη και έθιμα, τους χορούς, τα τραγούδια και τις παραδόσεις μας, είναι επιτακτική ανάγκη να αγωνιστούμε για τη διαφύλαξη της παράδοσης του τόπου μας, σαν ελάχιστο χρέος απέναντι στις προηγούμενες γενιές που μας άφησαν αυτή την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και να την κληροδοτήσουμε ανέπαφη και ακέραια στις επόμενες γενιές των Συρρακιωτών της ευρύτερης περιοχής Δ.Ελλάδας.Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι ο Γεώργιος Μαντζαβίνος.

Τηλ.επικοινωνίας:6948174960, Τηλ.επικοινωνίας ΣΣΠ:2610436448. Πάροδος Αρτεμισίου Δ5, Κάτω Συχαινά, Τ.Κ 26443, Πάτρα

Σύνδεσμος Συρρακιωτών Αθήνας «Το Συρράκον»

Ιδρύθηκε το 1932 και πρόεδρος είναι η Ελευθερία Γκαρτζονίκα. Λειτουργεί χορευτικό τμήμα, παρουσιάζει εκθέσεις και βιβλία, πραγματοποιεί εκδρομές και άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα και στεγάζεται σε οίκημα δωρεάς του Συρρακιώτη Δημήτριου Γιαννίωτη.

Τηλ.επικοινωνίας: 2107600421 & 6976780820/ e-mail: syrrakiotesathinas@gmail.com & egartzonika@gmail.com / Διεύθυνση: Ελπίδος 14 Πλατεία Βικτωρίας ΤΚ 10434, Αθήνα / facebook: Σύνδεσμος Συρρακιωτών Αθήνας.

Νέα Κοινότητας

  • Πρόσκληση Χορήγησης Υποτροφιών σε μαθητές  Π.Ε. και Δ.Ε.
  • Κληρώσεως προικοδότησης κορασίδων
  • ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ
  • ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΠΛΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Αξιοθέατα

  • Ιεροί Ναοί – Εξωκλήσια
  • Αξιοθέατα Συρράκου
  • Αξιοθέατα Περιοχής
  • Μουσεία Συρράκου
  • Μουσεία Περιοχής
  • Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων

Το Συρράκο, είναι ιστορικό αρχοντοχώρι της Ηπείρου. Βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων, στο όρος Περιστέρι, σε υψόμετρο 1200μ. …

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου