«Το Αλάτι της Γης» στο Συρράκο

«Το Αλάτι της Γης» στο Συρράκο

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα, στα πλαίσια της καταγραφής και ανάδειξης της πολιτισμικής ταυτότητας και της μουσικοχορευτικής παράδοσης της ιστορικής Κοινότητας, πραγματοποίησαν οι φορείς του Συρράκου (τοπική Κοινότητα και Σύνδεσμοι Συρρακιωτών), μέσω της έγκυρης εκπομπής «Αλάτι της Γης» της κρατικής τηλεόρασης του Λάμπρου Λιάβα, Καθηγητή εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα πολύωρα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24/11/2019, στο Συνεδριακό Κέντρο Συρράκου με την συνεργασία και την συμβολή της Τοπικής Κοινότητας Συρράκου και των Συνδέσμων Συρρακιωτών, ενώ η όλη εκδήλωση είχε την υποστήριξη του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Μέσω της εκπομπής αναδείχθηκε, επίσης, η καταγραφή του πανηγυριού του Συρράκου στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά και η επικειμένη πρόταση για την ένταξη του στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2020.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 80 χορευτές των χορευτικών τμημάτων των Σ. Συρρακιωτών Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Φιλιππιάδας καθώς και 10 μουσικοί με προεξέχοντα τον Κώστα Γεροδήμο, μοναδικό πλέον εκπρόσωπο της μεγάλης μουσικής οικογένειας των Γεροδημαίων, η οποία ταυτίστηκε με την μουσικοχορευτική παράδοση του Συρράκου τα τελευταία 70 και πλέον χρόνια. Η Τοπική Κοινότητα ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετάσχοντες στην εκδήλωση, χορευτές και μέλη των Συνδέσμων, τους απλούς Συρρακιώτες και Συρρακιώτισσες που βοήθησαν με κάθε τρόπο, ιδιαίτερα όλες ανεξαιρέτως τις τουριστικές επιχειρήσεις του Συρράκου, για τις χορηγίες τους τη Ζοίνος Α. Ε., το Σωματείο Κρεοπωλών Ιωαννίνων, την ΒΙΚΟΣ Α. Ε., την οικογένεια Τέφα- Συρράκο γαλακτοκομικά προϊόντα, την εταιρία ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ και την γαλακτοβιομηχανία “Κρυστάλλι” Γ. Μπάφας, καθώς και τους Ιωάννη Μαγκλάρα, υιούς Ηλία Μαγκλάρα (Μελισσοκομία Συρράκο) και Ιωσήφ Ζιώγα (φωτογραφικό αρχείο).

Νέα Κοινότητας

Αξιοθέατα

Το Συρράκο, είναι ιστορικό αρχοντοχώρι της Ηπείρου. Βρίσκεται 52 χλμ. νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων, στο όρος Περιστέρι, σε υψόμετρο 1200μ. …

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς θα έρθετε στο Συρράκο
 

Τι μπορείτε να κάνετε στο Συρράκο και στην φύση κατα την διάρκεια της διαμονής σας

 

Δειτε τα μουσεία στην περιοχή του Συρράκου